Budoucnost civilizace 1.část

Budoucnost civilizace

„Lidská společnost je nepoučitelná…“  říkával táta v 70.tých letech 20. století. „Ani nejstrašnější dvě světové války nepřivedly k rozumu světový kapitál a jeho hospodářské a politické lídry. Stále se ve světě zbrojí  a  válčí se dokonce stále víc a víc…“  Opakuji, to říkal táta v 70.tých letech minulého století a bohužel i dnes se válčí …

Můj táta byl malíř. Prý význačný malíř. Ačkoliv se to nikde nepíše, někteří odborníci tvrdí, že protiválečná část Šlengerova díla tvoří největší, zároveň nejmonumentálnější protiválečný výtvarný soubor v Čechách a patrně i v Evropě. Nevím, mají-li pravdu. Rád bych celý soubor někde realizoval trvale. Zatím se to nedaří. Skutečností zůstává, že Národní galerie Praha realizovala velkou soubornou výstavu díla K.Š. a zakoupila do sbírek téměř dvě desítky děl tohoto umělce.

27. ledna 2015 jsme si připoměli sedmdesáté výročí osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim a  9. května 2015 si připomínáme sedmdesáté výročí ukončení 2. Světové války v Evropě. Jsem přesvědčen, že by to neměl být jen společenský akt politiků, ale měli bychom všichni svou minulost znát a neměli bychom nikdy zapomínat na všechny padlé a umučené předky.

Dovolte mi proto, abych u příležitosti těchto výročí zveřejnil, z rodinného foto archivu, malou část výtvarných děl, která mají připomenout nejen válečné události, ale i další politický a vojenský vývoj. Malíř – nedostudovaný filosof pařížské Sorbony, Karel Šlenger si tehdy kladl otázku: proč jsou války, jaká je budoucnost civilizace.

Prezentaci zahájím dvěma ukázkami meziválečné tvorby z období po nástupu Hitlera k moci.

 

PŘEDTUCHA, 1939, olej plátno, rozměr cca 120 x 90 cm

„Byla blízko. Nikdo z nás nevěděl, že je tak strašně blízko. Smrt a bezuzdný živel ničení se blížil.“ (autorský text K.Š.)

Rozklad 1939, olej plátno, rozměr 137 x 192 cm

K.Šlenger velmi brzy vnímal hrozící nebezpečí a opakovaně varuje své židovské přátele před hrozícím nebezpečím. Bohužel nikdo jej neposlouchal.  Moje budoucí  maminka, tehdy 14.letá, tak přišla o rodiče, 4.letou sestru a židovské příbuzné. Zahynuli v Osvětimi.

 

Následuje několik ukázek výtvarné tvorby K.Š. z období 2.světové  války

 

Mythus, 1939-40, olej juta, rozměr cca 120 x 100 cm


Protiválečný motiv I. – Evropa, 1939-45, olej plátno, 240 x 180 cm

„Bolesti, bída a utrpení milionů lidí. Cítím tu hrůznou osudovost, z níž lidstvo tak pomalu uniká a dosud plně nechápe, že je to jeho dílo.“ (autorský text K.Š.)


Protiválečný motiv II. Hirošima 1945, olej plátno, 250 x 180 cm

„Vyjadřuji – a mohu to jen symbolicky – strašnou zvířeckost, která dokáže z celé naší planety učinit jediná jatka.“ (autorský text K.Š.)


Protiválečný motiv III, 1939-45, olej plátno, 253 x 180 cm

„A člověk se brání. Zatím chce pouze prchnout před obludami s lidskými drápy. Je dosud malý a slabý.“ (autorský text K.Š.)



Protiválečný motiv IV, 1939-45, olej plátno, 250 x 180 cm

„Svět tmy z bludu dosud hrozí zničením lidskému rodu. Nemůže být mír tam, kde lidé zůstávají zlí, kde vládne zlato. Bez naší pomoci spravedlnost nebude.“ (autorský text K.Š.)


Ochránce národa, 1941, olej plátno, 140 x 110 cm

„V těžkých chvílích voláme po pomoci. A život plný krásy se nám zjevuje v kvítí a mládí.“ (autorský text K.Š.)